Završene prve radionice razvoja video igara

Home / IRE blog / Završene prve radionice razvoja video igara

Mlade osobe sa područja općine Novi Grad imale su priliku u proteklom periodu saznati nešto o svijetu kreiranja video igara i jednoj od najbrže rastućih industrija današnjice. Na tri radionice održane tokom marta i aprila u prostorijama SOS centra Hermann Gmeiner,  članovi Udruženja “Inovativni razvoj i edukacije” (IRE) su u okviru projekta “Uvod u kreiranje video igara” podržanog od strane Općine Novi Grad razmijenili svoja znanja i iskustva iz ove oblasti.

“Kada su video igre u pitanju, često je prva stvar na koju se pomisli pretjerivanje u istim i naglasak na štetnom  utjecaju koje to pretjerivanje ima. Ipak, postoji i druga strana priče, a to je da rad na njihovom kreiranju predstavlja kako kreativan tako i izazovan i zanimljiv proces”, naglasila je Arijana Knežević, predsjednica Udruženja IRE i jedna od edukatora radionice.

Na radionicama je učestvovalo 14 osoba, a hiljade mladih sa područja Općine Novi Grad je bilo informisano o istoj putem društvenih mreža i online sadržaja.

“Naš cilj bio je ukratko predstaviti svijet kreiranja video igara i specifične oblasti unutar ove industrije kako bi se učesnice i učesnici radionice eventualno prepoznali  ili zainteresovali za neke od njih, i okvirno saznali kojim putem bi mogli nastaviti svoj rad i usavršavanje”, dodala je Knežević.

Radionica je bila podijeljena na  dva dijela, tako da su jednako predstavljeni logički i kreativni dio razvoja igara, a učesnice i učesnici su imali priliku raditi na različitim izazovima.

Iz Udruženja IRE ističu kako se raduju sličnim projektima i u budućnosti, kao i nastavku saradnje sa dosadašnjim i uključivanju dodatnih partnera i dodaju kako ih posebno raduje interes i entuzijazam učesnika radionica i njihova želja za još više sličnih edukacija.

Projekat “Uvod u kreiranje video igara” podržala je Općina Novi Grad kroz program finansiranja/sufinansiranja projekata namijenjenih mladima.