Svjetski dan planete Zemlje: Živjeti u harmoniji s prirodom

Home / IRE blog / Svjetski dan planete Zemlje: Živjeti u harmoniji s prirodom

Stručnjakinja za ponašanje životinja, aktivstkinja i konzervatorica Dr. Jane Goodall, odlučila je posvetiti svoj život proučavanju i zaštiti okoline.

Na današnji značajan datum za zaštitu planete Zemlje i svih nas, Svjetski dan planete Zemlje, Jane je poslala svoju ličnu, inspirativnu poruku svijetu, koja nas navodi da se zapitamo šta je to što mi možemo učniti, a da ima pozitivan utjecaj na Zemlju. Jane-ina inspirativna poruka danas se našla na Google Doodle i tako obišla čitav svijet.

“Rođena sam kao neko ko voli životinje. Moje cijelo djetinjstvo bilo je o životinjama. Jednom dok sam bila u Gombe Stream National Park-u počela je padati jaka kiša, a zatim je i prestala. Mogla sam namirisati mokro krzno na šimpanzama i čuti insekte koji su se glasno oglašavali, i osjetila sam da sam ‘jedno’ sa prirodom. Kada ste u prašumi naučite kako je sve međusobno povezano. Svaka, i najmanja vrsta, iako se može činiti beznačajnom, ima svoju ulogu. Koji bolji dan odabrati nego baš ovaj, da se odlučimo potruditi napraviti korake da živimo životima koji su u boljoj harmoniji sa prirodom? Svaki pojedinac je važan, svaki pojedinac ima neki utjecaj na planetu, svaki dan. Imamo izbor – kakvu promjenu ćemo napraviti,” poručila je Goodall.

Nadamo se da će njene riječi inspirisati i vas.

__________

Za još ovakvih sadržaja na Doodle posjetite: https://www.google.com/doodles/earth-day-2018

Više o Jane GooDall saznajte na: http://www.janegoodall.org/