Savjeti koji će vam pomoći da zaštitite dijete na internetu

Home / IRE blog / Savjeti koji će vam pomoći da zaštitite dijete na internetu

U vremenu masovne upotrebe interneta i društvenih mreža treba posebno obratiti pažnju na način na koji djeca koriste internet i mogućnosti koje internet nudi. Ukoliko ste roditelj ili budući roditelj, ovi savjeti će vam  sigurno biti od koristi.

Piše: Amra Kamberović

Edukujte se o internetu

Roditelji se istovremeno suočavaju s time da njihova djeca znaju o računalima više od njih te da, između ostalog, odrastaju u virtualnom svijetu koji je puno različitiji od onog koji oni poznaju, navodi se na portalu cybermed.

To je ustvari jedan od problema, gdje roditelji ne znaju mnogo o internetu, ili ga čak i ne koriste. U toj situaciji oni nisu u stanju da objasne svom djetetu kako koristiti internet i kako biti siguran na istom. Zato, jako je bitno da se kao rodtelj edukujete o internetu, negativnim ali i pozitivnim mogćnostima koje on pruža. Možete pronaći razne publikacije ili tekstove poput ovog. To je jedan od načina da zaštitete svoje dijete.

Razgovarajte sa svojim djetetom

Još jedan od načina da se kao roditelj edukujete jeste ustvari da pitate svoje dijete o pojedinim stranicama. Pokažite interesovanje, a ne kontrolu. Na taj način ćete saznati nešto novo a i možete poslije i sami posjetiti stranice koje posjećuje vaše dijete. Na stranici csi.hr savjetuju da „ako ne razumijete način komunikacije ili svrhu, razgovarajte sa svojim djetetom da vam objasni ili potražite objašnjenja na našoj stranici o određenim društvenim mrežama ili pojmovima. Pokažite interes i zaintrigiranost, zabilježite koje sve stranice vaše dijete posjećuje te ih kasnije posjetite kada budete sami surfali internetom”.

Ohrabrite svoje dijete

Na portalu medijskapismenost.hr savjetuju da  “na način primjeren njihovoj dobi, možete djeci objasniti da na internetu ima stvari koje su samo za odrasle i pozvati ih da vam kažu ako ikad vide nešto što ih je uznemirilo. Važno je da znaju da vam uvijek trebaju reći ako im netko pokaže sliku gole osobe, ili ih zatraži da se sami tako slikaju”. Ovo je jako bitno, iako možda većina roditelja nema ovakav pristup. Ohrabrite svoje dijete. Djeca su obično sramežljiva i možda će teško prznati nešto pogotovo kada su u pitanju ovakve stvari.

Ovo su neki okvirni savjeti koji će vam pomoći da zaštite svoje dijete. Naravno internet ima i svoje prednosti. Dakle, nabitnije je razgovarati o svemu. Izolirati dijete nije rješenje, o čemu smo pisali u prošlom članku.

Tekst nastao u okviru projekta “Radi i (na)uči” Udruženja IRE. Izneseni stavovi su stavovi autora i nisu nužno stavovi Udruženja IRE.

Želite nam se pridružiti? Saznajte više ovdje.