Kako se kreiraju video igre?

Home / IRE blog / Kako se kreiraju video igre?

Razvoj video igara jedan je vrlo složen proces, ali je i oblast sa mnogo prostora za kreativnost. Iako kompletan proces sigurno ne možemo pojasniti u jednom članku, možemo predstaviti osnovne etape i podoblasti razvoja igara.

  1. Specijalizirane oblasti

Složene video igre današnjice uglavnom pravi veliki tim ljudi. Unutar ovog tima pronaći ćete animatore, konceptualne umjetnike, programere, dizajnere nivoa, kreatore sadržaja, majstore za zvuk i zvučne efekte, testere i mnoge druge. Ipak, pored velikih kompanija koje se bave razvojem igara, postoje i manje kompanije ili manji timovi ljudi (nezavisni tzv. indie razvoj igara). Ponekad igru može napraviti i samo jedna osoba – originalnu, prvobitnu verziju igre Minecraft, napravila je jedna osoba, švedski programer i dizajner igara Markus Persson.

     2. Je li previše teško napraviti video igru?

Iako je subjektivno govoriti o tome šta je “teško” ili ne, sigurno je da tehnologija i znanje koje je potrebno za razvoj video igara postaje sve dostupnija i lakša za upotrebu, a mnogi od dostupnih alata imaju i detaljne upute za početnike. Kvalitetna video igra još uvijek zahtijeva mnogo truda i vremena, ali tehnologija postaje sve prilagodljivija, čak i za početnike.

      3. Koliko je skupo napraviti video igru?

Video igra se već danas može napraviti potpuno besplatno. Naravno, treba imati u vidu koliko je zahtjevna produkcija video igre. Sve vještine potrebne za izradu video igara mogu se besplatno naučiti kroz materijale dostupne na internetu, a jedan od najpoznatijih i najkorištenijih alata za kreiranje video igara, Unity Engine, ima i sasvim solidnu besplatnu verziju koja je idealna za početnike, pod uslovom da već ne zarađujete više od 100.000 dolara godišnje od svoji igara. No, tada već sigurno niste početnici 🙂

     4. “Moram li znati programirati da bih napravio/la video igru?”

Nećemo lagati – programiranje je bilo i bit će sastavni dio procesa kreacije video igara. Ipak, alati za kreiranje postaju sve jednostavniji, do te mjere da ne moramo nikako, ili moramo minimalno, koristiti kod kako bismo upravljali procesom razvoja. Minimalan kod koji moramo znati u većini slučajeva neće biti prekomplikovan, i lako ga je savladati. Naravno, postoje izuzeci kada su u pitanju složenije igre, kada nam je potreban i složeniji kod.

Želiš saznati više o kreiranju igara? Pridruži nam se na radionici! Saznaj više i prijavi se ovdje.