Internet neutralnost: Ukidanje ili borba

Home / IRE blog / Internet neutralnost: Ukidanje ili borba

Prethodnih godina dosta se toga diskutiralo u vezi internet neutralnosti. Stvorila se panika. Većina ne zna šta je to i kakve posljedice ima ukidanje internet neutralnosti. Pa… krenimo (ne)redom!

Piše: Amra Kamberović

Šta je internet neutralnost?

Internet neutralnost nazivaju idejom. Da, to u suštini jeste ideja. Kakva ideja? Ideja po kojoj kompanije koje svima nama pružaju pristup internetu – gledaju na sav sadržaj jednako. Odnosno, ophode se prema svakom sadržaju jednako., a termin je skovao profesor medijskog prava sa Kolumbija Univerziteta, Tim Wu. Sam pojam se “provlači” od 2003. godine kada je ustvari i smišljen. Sada internet nije “skup”, odnosno korištenje usluga uglavnom je pristupačno, ali… šta ako se ukine internet neutralnost i šta bi to moglo značiti npr. za Bosnu i Hercegovinu? Pored toga što to otvara mogućnost da dodatno plaćate pojedine sadržaje, otvara mogućnost i različitim ograničenjima sadržaja. Internet bi dodatno “koštao”, što najviše ide u prilog  internet servis provajderima. To bi bilo slično kablovskoj televiziji, kako to neki već porede.

Ukidanje neutralnosti u Sjedinjenim Američkim Državama

Prošla godina, tačnije decembar prošle godine, je bio buran u SAD. Sve do 14. decembra je važilo pravilo internet neutralnosti formalno usvojeno za vrijeme Obamine administracije 2015. godine. Komisija za komunikacije SAD (FCC) je izglasala ukidanje internet neutralnosti sa tri prema dva glasa. Svijet se uspaničio i zapitao šta to znači. Ako je SAD ukinula internet neutralnost, kako će onda reagovati druge države? Hoće li slijediti ovakav primjer ili ne?

Na kraju… zašto nam je ustvari važna internet neutralnost?

Zato što – mijenja našu sudbinu. Internet kakav danas poznajemo omogućio  je razmjenu bezbroj informacija i spojio svijet kao nijedna druga tehnologija do sada. Promjena tehnologije tako čvrsto ugrađene u naše živote, značila bi i promjenu samih naših života, ali i potencijalnu opasnost po slobodu izražavanja i pristupa informacijama, što za sobom povlači opasnosti i probleme u brojnim drugim aspektima života. Otvorila bi se vrata za cenzuru i razne vrste manipuliranja. Nama, “običnim smrtnicima” bi  bio na neki način ograničen određeni sadržaj, sve dok to dodatno ne platimo. Ili čak ni tad.

Internet, danas, nije naravno savršen. Kontrola, manipulacija i cenzura prisutna je i danas, posebno u zemljama sa manjim stepenom slobode. Ipak, možemo postaviti pitanje jesmo li na pragu da  sveukupnu slobodu interneta još više ograničimo? Jedno je sigurno – bez neutralnosti interneta, to ne bi bio internet kojeg mi sada poznajemo!

__

Tekst nastao u okviru projekta “Radi i (na)uči” Udruženja IRE. Izneseni stavovi su stavovi autora i nisu nužno stavovi Udruženja IRE.

Želite nam se pridružiti? Saznajte više ovdje.