Industrija video igara: Historija i budućnost

Home / IRE blog / Industrija video igara: Historija i budućnost

Da li igrate video igre ili ste ih prije igrali? Sjećate li se onih starih verzija Super Maria? Da li ste se ikada zapitali koja je prva igra i kako su nastale? U ovom tekstu baš pišemo o tome.

Piše: Amra Kamberović

Kako je sve počelo – povijest video igara

Kao prvo, trebamo spomenuti preteču video igre a to su automati za zabavu –  fliperi. Interakcija je ono što povezuje video igre i flipere. Fliperi su se pojavili davne 1931. godine. David Gottlieb je napravio Baffle Ball i to je bio put ka razvitku video igara u drugoj polovici 20.stoljeća.

Nisu naravno samo fliperi bili važni. Ono što je bilo itetako važno za razvoj same industrije zabave jeste džuboks, prvenstveno za američko društvo 1940-ih godina.  Da li ste čuli za novelty games? To su ustvari mehaničke igre koje su simulirale pojedine sportove poput nogometa.  Poslije toga  se otvaraju takozvane  arcade- javna mjesta  zabave s automatima na kovanice. Takva mjesta su bila  važna za video igre koje će uzimati primat, pogotovo u zlatno doba arkada 80-ih godina 20.stoljeća.

Koja igra je ustvari prva?

Ovo je teško pitanje, ako pogledamo historiju video igara.  Spominju se elektroničke interaktivne igre 1948. To je bila simulacija  projektila, a bila je inspirirana zaslonima radara iz Drugog svjetskog rata. 1958, prema nekima, predstavljena je  prva video igra – Tenis za dvoje Williama Higinbothama. Prva računalna igra bila je Spacewar! iz 1961. godine koju su osmislili dva studenta Massachussetskog instituta za tehnologiju (MIT) prema znanstveno – fantastičnoj priči Skylark.  Postoji stvarno dosta  onih kojih se smatraju “kreatorima” video igara. Ono što  definitvno treba spomenuti i ono što većina nas igra i dan danas, ali možda u malo drugačijim verzijama jeste Super Mario.  Nintendo je izdao konzolu Famicom 1983. godine pod imenom NES (Nintendo Entertainment System). Jedna od najpopularnijih igara na NES-u je upravo  „Super Mario Bros“. Ovu igru mnogi igraju i danas, i ako ovaj put većinom uz pomoć tastature, a ne džojstika. U svakom slučaju, ova igra je mnogima obilježila djetinjstvo.

Izlazak Playstation 2 konzole 2000. godine uvodi novinu na tržište. Playstation 2 postaje uređaj koji omogućuje gledanje filmova i televizije, surfanje internetom i igranje video igara.

Osim Playstationa 2, te godine izlazi i igra „The Sims“, strateška simulacija života.

Video igre su se promijenile. One više nisu samo zabava, nego možda  način života.  Neki danas zarađuju samo od toga što snime kako igraju neku video igru i to postavljaju na YouTube. Možda niste znali da su video igre po prihodu  već dvaput jače od filmske industrije?

Šta se dešava danas u svijetu video igara?

Danas je  industrija video igara  naravno u porastu. Tome svjedoče podaci istraživanja stranice Superdataresearch. Kolonu najprodavanijih igara predvodi Activisionov Call of Duty WW2.  Prošle godine u decembru, za vrijeme praznika, industrija video igara je doživjela neočekivani porast. Profit je u odnosu na prošlu godinu porastao za čak 19 posto (tportal.hr).

Ono što možemo zaključiti po samoj historiji ali i sadašnjem stanju  ove industrije jeste da će biti u porastu u budućnosti. Nešto što neko smatra samo kao igru – nekome je život. Isto tako nekome je glavni ili dodatni izvor zarade. Mnogi na ovome poprilično dobro profitiraju. Kako god, igre su većini  sastavni dio života, pogotvo sa razvojem tehnologije. Dok smo prije neke zahtjevnije igre mogli igrati uz pomoć računara, sada to možemo sa nekoliko klikova pronaći putem mobilnog uređaja.

__

Tekst nastao u okviru projekta “Radi i (na)uči” Udruženja IRE. Izneseni stavovi su stavovi autora i nisu nužno stavovi Udruženja IRE.

Želite nam se pridružiti? Saznajte više ovdje.