Danas se obilježava Svjetski dan okeana: Značaj i ugroženost okeana

Home / IRE blog / Danas se obilježava Svjetski dan okeana: Značaj i ugroženost okeana

Da li znate  zašto  se danas obilježava Svjetski dan okeana? Ujedinjene nacije su praznik zvanično priznale prije deset godina. Nezvanično se obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu „Planete Zemlje“, održanom u Riju de Žaneiru.

Piše: Amra Kamberović

Okeani proizvode najveći dio kiseonika koji udišemo i čiste vodu koju pijemo. Značaj okeana je i u tome što zapravo regulišu našu klimu i pomažu nam da se prehranimo. Okeani su ugroženi, a danas je prilika da se upozori na tu činjenicu. Većina ljudi nije svjesna značaja okeana i prirode u cijelosti. Danas, ali i na još mnogo datuma se možemo prisjetiti važnosti i ugroženosti okeana i njegovih stanovnika.

Pokrivaju preko 360 miliona kvadratnih kilometara Zemlje, približno oko 71% ukupne površine. U njima je sadržano više od 1350 miliona kubnih kilometara vode, što čini skoro 97 odsto ukupne količine vode na Zemlji. Postoje četiri velika okeana: po redu veličine, to su Tihi okean (Pacifik), Atlantski okean, Indijski okean i Arktički okean.

Okeani, koji su zagađenjem i pretjeranim izlovom danas ugroženiji nego ikada, predstavljaju kolijevku zemaljskog života.

Rezultati osmogodišnjeg istraživanja na kojem je radilo 250 naučnika pokazali su da kiselost mora i okeana naročito negativno utječe na podmladak morske faune.  Broj mladih životinjskih vrsta mogao bi se smanjiti na četvrtinu u odnosu na sadašnji.

Okeani apsorbuju četvrtinu emisije stakleničkih plinova, a još se četvrtina usisa u biosferu, što prirodno ograničava nivo stakleničkih plinova u atmosferi. CO2, međutim, u atmosferi ostaje stotinama godina, a u okeanima i duže. Svjetski okeani svakodnevno apsorbuju četiri kilograma CO2 po osobi.

Ovo su samo neke od informacija i činjenica kojih se danas prisjećamo. Možda ne možemo promijeniti okeane odmah, ali možemo početi raditi na svom odnosu prema prirodi.  Danas uradite nešto lijepo za prirodu. Ona će vam lijepo uzvratiti.

Tekst nastao u okviru projekta “Radi i (na)uči” Udruženja IRE. Želite nam se pridružiti? Saznajte više ovdje.